Tuesday, 23 December 2014

Resepi Daging Masak Kurma

Bahan-Bahan:

A)
1 kg daging dipotong nipis sederhana besar- basuh dan toskan
5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia dihiris halus
2 labu bawang besar dipotong melintang berbentuk gelang (onion ring)

B)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
C) 5 sudu besar rempah kurma ayam dan daging
½ cawan tomato puri (atau sos tomato)
½ cawan sos cili
segenggam badam dibuang kulit dan ditumbuk halus
1 sudu teh serbuk kas-kas (kalau tak ada pun tak apa)
3 biji cili merah dibelah 4


CaraMembuatnya:

1. Masukkan daging ke dalam mangkuk. Campurkan rempah kurma, sos cili dan tomato puri dan sedikit air. Gaul rata. Perap 15 minit.
2. Panaskan 5 sudu besar minyak & 1 sudu besar minyak sapi di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah campur (B) hingga bawang keperangan dan wangi.
3. Masukkan daging beserta rempah yang diperap tadi. (kesemuanya) Tutup periuk dan perlahankan api. Masak hingga daging empuk.
4. Apabila daging empuk, tambahkan sedikit air. Masukkan badam,serbuk kas-kas, bawang besar yang dihiris cili merah, garam dan gula. Gaul rata dan biar bawang layu.
5. Apabila kuah pekat dan pecah minyak, tutup api.

Sumber:  resepi-yatie

No comments:

Post a Comment