Saturday, 13 December 2014

Buruh kanak-kanak di Pasar Philipines, Kota Kinabali, Sabah..

Penggunaan buruh di Kalangan kanak-kanak pengeksploitasian ke atasnya berbeza antara satu negara dengan yang lain. Negara-negara yang mempunyai populasi yang tinggi serta taraf kemiskinan yang melampau menyaksikan lebih ramai kanak-kanak yang keluar bekerja. Di India misalnya, bilangan pekerja di kalangan kanak-kanak menghampiri atau kemungkinan lebih tinggi daripada keseluruhan populasi rakyat Malaysia(Rasamani,1995). Masalah buruh di kalangan kanak-kanak dan orang muda di Malaysia merupakan isu yang sering diperbahaskan.Walaupun peruntukan undang-undang ada mengenainya, terdapat majikan yang mengambil kesempatan dan golongan kanak-kanak ini menjadi mangsa pengeksploitasian pihak yang tidak bertanggungjawab. Artikel ini akan membincangkan secara ringkas senario buruh kanak-kanak di negara kita serta perkembangan undang-undang berkaitan buruh kanak-kanak di Malaysia hingga kini.

 Kanak-kanak seharusnya berada di bangku sekolah dan bukannya keluar mencari pendapatan untuk membantu kehidupan berkeluarga. Namun realiti hari ini menyaksikan ramai kanak-kanak di negara-negara tertentu tidak ke sekolah, sebaliknya berkerja sebagai buruh dalam lapangan tertentu misalnya dalam sektor pertanian. Pada 2010, hasil kajian sekumpulan penyelidik dari Universiti Tulane, New Orleans, Amerika Syarikat di bawah geran penyelidikan kerajaan negara itu menunjukkan 1.8 juta kanak-kanak berusia dari 5 hingga 17 tahun terlibat dalam industri pertanian koko di Ivory Coast dan Ghana. Penglibatan kanak-kanak dalam industri koko di kedua-dua buah negara itu mengakibatkan tekanan fizikal, emosi, pemikiran dan moral kepada kanak-kanak terbabit. Laporan itu turut menyatakan bahawa lebih 40 peratus kanak-kanak yang terlibat dalam industri koko di Ivory tidak memasuki persekolahan. Lebih malang lima peratus dari jumlah itu tidak dibayar gaji oleh majikan yang mengambil mereka sebagai pekerja. 
Mengikut peruntukan Seskyen 72 (2) kanak-kanak hanya boleh digajikan dalam bidang pekerjaan yang sesuai dengan keupayaannya dalam perusahaan yang dijalankan oleh keluarga sahaja dan jika terlibat dengan hiburan awam,lesen daripada Pengarah JTK hendaklah diperolehi terlebih dahulu, katanya.
Dari segi waktu kerja kata Siti Aishah, kanak-kanak tidak dibenarkan bekerja melebihi enam jam sehari dan jika masih bersekolah tidak boleh bekerja melebihi tujuh jam termasuk waktu bersekolah.
Menurut beliau kanak-kanak perlu diberi waktu rehat selepas tiga jam bekerja sekurang-kurangnya 30 minit dan tidak dibenarkan bekerja antara jam 8 malam hingga 7 pagi. Mengenai bidang pekerjaan beliau berkata bagi orang muda ialah di kedai,pejabat,hotel,kilang,bengkel dan pekerja domestik.

Bagaimanapun katanya bagi orang muda perempuan mereka tidak boleh diambil bekerja dalam industri hotel,rumah tumpangan,restoran atau kelab yang bukan diusahakan oleh keluarga sendiri.
Dari segi masa bekerja kata beliau orang muda tidak dibenarkan bekerja antara jam 8 malam hingga 6 pagi dan had waktu bekerja sehari adalah tujuh jam dan waktu rehat tidak kurang 30 minit selepas 4 jam bekerja.
Siti Aishah berkata bagi memantapkan lagi penguatkuasaan, jabatannya meminta orang awam melaporkan perkara ini. Dan bagi meningkatkan tahap perlindungan ke atas isu penggajian kanak-kanak dan orang muda, suatu kaedah iaitu Kaedah-Kaedah Buruh (Sabah) (Penggajian Kanak-Kanak dan Orang Muda) 2010 sedang dalam proses penggubalan.

Kesalahan ke atas pelanggaran mana-mana peruntukan berkaitan penggajian kanak-kanak dan orang muda boleh dikenakan penalti di bawah Seksyen 13F Ordinan Buruh (Sabah Bab 67) yang jika disabitkan, boleh didenda tidak melebih RM10,000 bagi kesalahan pertama atau hukuman penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.
Beliau berkata sepanjang tahun lepas, jabatannya mengambil tindakan ke atas 11 majikan dengan empat didakwa dan tujuh lagi di kompaun yang melibatkan sebanyak RM19,400. atas pelbagai kesalahan di bawah Ordinan buru Sabah.

No comments:

Post a Comment