Sitegiant E-Commerce
Powered By Blogger

Tuesday 23 December 2014

Makanan Western Mudah Untuk Dibuat Di Rumah

Resepi Chicken Chop

Bahan untuk ayam:

2 keping daging ayam, dibuang tulang dan diketuk isinya
1 biji telur, dipukul sedikit
½ cawan tepung jagung minyak secukupnya untuk menggoreng 


Bahan untuk perap:
 
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar jus limau
½ sudu teh garam
½ sudu the serbuk lada hitam
½ sudu teh soda bikarbonat 


Bahan untuk sos:
 
250 ml stok ayam
¼ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada putih
1/8 sudu teh serbuk lada hitam
¼ sudu teh garam
1 sudu besar sos tiram
½ sudu besar sos Worcestershire
½ sudu teh kicap cair beberapa titis kicap pekat
1 biji bawang besar, didadu kecil
1 sudu besar bawang putih, dicincang halus
½ sudu besar tepung gandum 


Cara-Membuatnya:
 
  1. Daging ayam diperap dengan bahan-bahan perapan dan disimpan dalam peti sejuk selama beberapa jam atau sebaiknya semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali.
  3. Celup daging ayam yang telah diperap kedalam telur dan salut dengan tepung jagung.
  4. Goreng isi ayam tersebut sehingga garing dan berwarna kekuningan. Hidangkan di pinggan.
  5. Panaskan sedikit minyak di kuali dan masukkan bawang putih yang telah dicincang.
  6. Bila ia sudah naik bau masukkan pula bawang besar yang telah didadu.
  7. Goreng sehingga bawang layu dan naik bau.
  8. Masukkan tepung dan goreng sekejap.
  9. Kemudian masukkan pula serbuk lada putih, serbuk lada hitam, garam, sos tiram dan Worcestershire, kicap cair dan kicap pekat juga stok ayam.
  10. Reneh kuah ini sehingga ia memekat.
  11. Kemudian boleh tuang sos ini diatas chicken chop dan sebaiknya hidangkan panas.
  12. Hidangkan juga lauk sampingan seperti coleslaw, baked beans, mash potato atau kentang goreng.
  13. Jika kuah tidak memekat boleh tambah 1 sudu besar tepung gandum dan kacau rata sehingga ia memekat.
  14. Sebaiknya gunakan serbuk lada hitam yang kasar-kasar jadi lebih terasa. 
Sumber: Resepi.iLuvIsam 


Resepi Lamb Grill Black Pepper

Bahan-Bahan:

  • 500gm daging slice/2 keping daging
  • 2 sudu marjerin/butter
  • skit garam dan blackpepper
  • BHN SOS BLACK PEPPER
  • 1/2 sudu black pepper
  • 1 sudu mentega
  • 1 kuib ayam
  • sebatang saderi-dicincang
  • sebiji bawang besar- dicincang
  • 2 cwn air (hana tmbh susu segar skit.. x nk pon tkpe)
  • 2 sudu tepung gandum
  • 2 sudu kicap 2 sudu sos tiram
  • garam skit
  • BHN MACARONI / COLESLAW
  • segengam macaroni - direbus dan ditos
  • segenggam mix vagetable - direbus dan ditos
  • 2 sudu mayonis 2 sudu yogurt plain
  • sesudu air lemon 
  • BAHAN MASHED POTATO
  • 5 biji kentang - direbus dahulu dan lenyekkan
  • 1/2 cwn susu segar - kurangkan klu tk nak lembik sgt. 2 sb butter, garam dan lada hitam sedikit
  • sos black pepper/gravy
  • BAHAN SAMPINGAN
  • kentang goreng
  • 2 batang asparagus/brokoli - direbus dgn sedikit garam dan toskan
  • sebiji tomato- dihiris

Cara Membuatnya:

  1. Gaulkan daging ngan skit garam dan blackpepper .perap sebentar kemudian grill la ngan marjerin/butter smpai masak. kalau ade sos steak leh la di sapukan atas daging tuh.. dan balik2kan sampai masak.
  2. Utk buat sos black pepper/gravy - masukkan air, bwg,btg saderi,..rebus hingga didih dan toskan.Campurkan air rebusan td dgn mentega,kiub ayam,kicap,sos tiram,black pepper,garam dan tepung yg dicampur dgn sedikit air utk memekatkan sos.masak hingga didih dan pekat.
  3. Utk buat macaroni - campurkan bhn rebusan ( macaroni,mix vagetable) mayonis,yogurt dan air lemon. Gaul hingga sebati.perasakan ngan garam.
  4. Utk mashed potato plak - lenyekkan kentang dan masukkan butter. kemudian susu segar dan tmbhkan lada itam dan garam skit. cedokkan dan curahkan sos black pepper/gravy td.
  5. Hidangkan dengan kentang goreng,brokoli dan asparagus. hana wat gak chicken chop coz my kids tk mkn daging. 
Sumber: MyResepi 
 
 

Resepi Baked Macaroni Cheese

Bahan-Bahan:

2 cups uncooked macaroni
75g butter (5 table spoon)
3 table spoons all purpose flour
1 tea spoon salt
2 cups of milk
2 cups of shredded cheddar
1/4 cup of prossed cheese (velveeta) *mozarella + parmesan mix together pon boleh...
2 table spoon dry bread crumbs
1 table spoon butter
pepper

Cara Membuatnya:

masak macaroni mengikut arahan.
pastu, pakai saucepan cairkan butter, masukkan all purpose flour, garam ngn pepper
kacau sebati..
pastu, masukkan susu..
biarkan mendidih, teruskan mengacau selama 2 minit ataupon
sehingga pekat..
kecikkan api,
masukkan masukkan segala cheeses tadi dan kacau sampai cair.
toskan macaroni yg telah dimasak mengikut arahan tadi,
masuk kan kedalam bekas pembakar.
kemudian, masukkan cheese yg dah dimasak bersama2 bahan2 yg telah disebutkan tadi...
gaul sehingga rata...
cairkan satu sudu butter dan campurkan serbuk roti..
pastu, taburkan kat atas macaroni tu. 
dah boleh bakar dengan suhu 375 F (190 C) selama 30 minit sehingga coklat keemasan

Sumber: dauzshanley 
 
 

Resepi Baked Meatball

Bahan-Bahan:
  • Untuk meatballs
  • 500 gm daging lembu kisar
  • 1/2 teaspoon serbuk jintan manis
  • 1/2 teaspoon serbuk ketumbar
  • 1/2 teaspoon serbuk cili
  • 2 genggam breadcrumbs
  • 1 telur
  • 1 tablespoon daun oregano kering/fresh
  • 1 tablespoon daun rosemarry dicincang - xde
  • garam
  • 1 teaspoon serbuk blackpepper
  • Untuk tomato sos
  • 1 tin tomato cincang
  • 1 biji bawang besar di cincang
  • 1 bawang putih dicincang
  • 1 teaspoon daun oregano kering
  • garam
  • Untuk dibakar
  • mozarella cheese
  • grated parmesan
Cara-Membuatnya:
  1. Sediakan meatballs: Campur semua bahan dalam bekas besar. Gaul sebati. Bentuk2 kan meatballs sebesar bola tenis sehingga habis. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak (kite guna dlm 5 camca besar) dan goreng semua meatballs sekaligus. Goreng lebih kurang 5 minit on all sides.
  2. Sediakan sos tomato: Panaskan sedikit minyak dlm kuali/periuk. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tomato, oregano dan garam. Gaul sebati dan biarkan mendidih. Tutup api.
  3. Pindahkan sos tomato ke dalam bekas yang sesuai untuk di masukkan dalam oven. Susun meatballs di dalam sos tomato tersebut dan taburkan mozarella dan grated parmesan cheese di atasnya. Bakar pada suhu 220′C selama lebih kurang 15 minit atau sehingga bahagian atas nya bewarna kekuningan. Siap
  4. *Saya letak spaghetti dulu pastu curah sos tomato, susun meatballs, tabur mozarella dan grated parmesan kemudian bakar suhu 220C selama 20 minit. 
Sumber: asmaradayana 
 

No comments:

Post a Comment