Thursday, 19 December 2013

Kedudukan Malaysia dan senarai pungutan terkini pingat sukan SEA 2013 ke 27
Berikut adalah jadual senarai kutipan pingat bagi negara yang bertanding dalam temasya sukan SEA (SEA Games) edisi ke – 27 yang berlangsung di Myanmar
 kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013
PUNGUTAN TERKINI MALAYSIA PINGAT SUKAN SEA 2013 KEDUDUKAN
Upacara pembukaan telah berlangsung pada 11 Disember lalu manakala upacara penutup adalah pada 22 Disember 2013
 Ked. Negara Emas Perak Gangsa Jumlah
1 logo thailand kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Thailand 82 80 66 228
2 bendera vietnam kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Vietnam 64 60 70 194
3 logo myanmar kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Myanmar 60 52 57 168
4 logo indonesia kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Indonesia
54 62 85 201
5 bendera malaysia kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Malaysia
33 34 63 130
6 bendera singapura kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Singapura
25 24 33 82
7 logo filipina kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Filipina
23 27 30 80
8 bendera laos kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Laos
9 8 35 52
9 logo kemboja kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Kemboja
6 8 17 31
10 bendera brunei kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Brunei
1 1 4 6
11 logo timor leste kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013 Timor-Leste
1 0 2 3
Dikemaskini 19 Disember 2013, Khamis – (9.30 mlm)
Dibawah pula adalah senarai daripada 37 jumlah keseluruhan jenis sukan dipertandingkan yang menyumbangkan pingat kepada Malaysia melalui atlit acara sukan tersebut
kutipan pingat terkini malaysia sea games 2013 1 kedudukan malaysia pungutan terkini pingat sukan sea 2013
Ked. Sukan Emas Perak Gangsa Jumlah
1 Karate 7 3 5 15
2 Renang 4 4 3 11
3 Wushu 3 5 6 14
4 Ekuestrian 3 0 0 3
5 Pencak silat 2 1 3 6
6 Badminton 1 0 3 4
7 Olahraga 2 2 1 5
8 Billiard dan Snooker
1 1 1 3
9 Bina badan 1 1 0 2
10 Menembak 1 3 4 8
11 Memanah 2 3 1 6
12 Boxing 0 1 3 4
13 Chinlone 0 0 6 6
14 Petanque 0 0 2 2
15 Sepak Takraw 0 1 2 3
16 Chess 0 0 1 1
16 Mendayung 0 0 1 1
17 Bola Keranjang 0 0 1 1
18 Berbasikal 0 0 1 1
19 Angkat berat 0 0 2 2
Jumlah 27 25 46 98
Dikemaskini 18.12.2013, Rabu – (7.10 Pagi)
*Malaysia sasar 40 pingat emas*

My new family...



 My new family at Kundansang,Ranau, Sabah. Mamak dan bapak serta kakak-kakak dan adik-adik ku akan terus disayangi...





                                                                             Bhhaa....





                                                      Nah.... posing abis kamu semua yaa...



                                                                    Cakkkk..        




                      tak- teh tak- teh bila la si adik ni mau cepat berjalan ...kasian sama neneknya....


Saya tidak kan pernah melupakan mereka seumur hidup saya.Nanti ada masa kita jumpa lagi ya... Kundansang di hati ku sudah...
Tinggi-tinggi gunung Kinabalu,tinggi lagi saya sayang kamu,....


RENEW INSURANS DAN ROADTAX ONLINE

Salam Ramadan semua!
Ni aku nak share cara mudah dan pantas memperbaharui Insurans dan Roadtax/Cukai jalan secara online. Tidak perlu greencard atau pun cover note.
Tapi sebelum tu aku nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa hehe dah nak raya baru nak wish.. nak buat macam mana, ini je peluang yang ada. Thanks to all my readers sebab masih sudi mengikuti perkembangan blog ni. Aku tak update berbulan pun masih ada orang yang masuk baca. :)
Ok sambung cara nak renew insurans. Buat apa perlu bazirkan wang korang upah agent insurans? padahal korang boleh buat sendiri lebih murah.
Aku baru je lepas renew insurans menggunakan perkhidmatan Motortakaful dan renew Roadtax menggunakan perkhidmatan MyEg
First korang check la NCD. Kalau nak terus renew pun boleh je. NCD aku 55% (saja bagitahu). Dengan menggunakan Motortakaful, kita layak dapat diskaun 10%. Kalau suruh agent buat memang tak dapat laaa.

Motortakaful
Ok, semua ada 5 steps.
1.Check NCD
2. Quotation
3. Confirmation
4.Payment
5. Receipt

Just follow the step je. Insurans yang aku pakai ialah Etiqa Takaful. I repeat, TAKAFUL. *islamik sangatt* Macam aku buat payment menggunakan credit card. Boleh pilih cara pembayaran sama ada Maybank2u @ Credit Card.
Bila dah selesai, nanti dia akan bagi cover note insurans. Cover note ni penting ye perlu disimpan untuk memudahkan buat tuntutan/claim kalau kemalangan. (dia akan hantar melalui email)
Done with Insurans. Sekarang ni masuk ke MyEg untuk renew Roadtax. Pastika semua saman JPJ telah clear. Saman polis tak pe. heehee.
Ok, lepas login klik pada JPJ > Baharui cukai jalan. Isikan maklumat yang diperlukan. Nanti roadtax akan terus dihantar ke rumah. Tapi ada charge sikit. (aku cadangkan kerajaan mansuh charge2 kecil ni)


Nanti dia akan hantar email sebagai makluman process telah berjaya. So, jumlah aku renew insurans ialah RM322.50 dan roadtax RM98.75, jumlah keseluruhan ialah RM421.25.
Esok sampai lah roadtax baru aku, boleh lah dengan senang hati bawa kereta. :)
Ilmu yang bermanfaat harus dikongsi...

Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2014 3.0

KUALA LUMPUR: Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2014 akan dibuka dari Isnin ini sehingga 31 Januari depan, menurut Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan di sini Selasa.
Menurut kenyataan itu penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank.
“Bagi pemohon baharu pula boleh mendaftar secara dalam talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 secara percuma mulai tarikh tersebut,” kata kenyataan itu.
Borang permohonan BR1M 2014 boleh didapati di pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Pembangunan Persekutuan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau dimuat turun melalui laman web LHDN di www.hasil.gov.my/
Pembayaran akan dibuat kepada yang layak bermula Februari dan BR1M 2014 dijangka memberi manfaat kepada 5.9 juta isi rumah serta dua juta individu bujang.
Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi talian hotline 1-800-88-2716 yang dibuka mulai 23 Disember ini, dari Isnin hingga Jumaat bermula 9 pagi hingga 5 petang.
Ketika pembentangan Bajet 2014, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pemberian BR1M 2014 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah akan dinaikkan daripada RM500 kepada RM650, manakala untuk indvidu bujang berusia 21 tahun dan ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan dinaikkan sebanyak RM50 kepada RM300.
Selain itu caruman Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 akan diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.
Warga emas berusia 60 tahun ke atas dan tinggal sebatang kara juga akan menerima kenaikan jumlah bantuan daripada RM500 kepada RM650. – BERNAMA

Thursday, 12 December 2013

Ketidaksamaan gender,contoh,sebab dan mengapa ianya berlaku...?????

Ketidaksamaan gender bermaksud perbezaan diantara lelaki dan perempuan dalam berdasarkan hak dalam kehidupan.Ia juga merujuk kepada pandangan, pemikiran dan kepercayaan negatif yang diamalkan dalam kehidupan bermasyarakat terhadap sesuatu kaum.Ketidaksaam gender selalunya berlaku kepada kaum HAWA berbanding kaum ADAM. Prasangka yang wujud ini mudah berlaku apabila wujudnya sikap prejudis dan stereotaip dalam masyarakat.Ketidaksamaan gender sering berlaku dari segi hak membuat keputusan, peluang mendapatkan pendidikan, peluang pekerjaan dan hak-hak dalam keluarga .Ketidaksamaan gender ini juga membawa kepada gerakan feminisme.

     Ketidaksamaan gender berlaku dari segi mendapat peluang pekerjaan.Sebagai contoh, wanita sering diber peluang pekerjaan dalam bidang pekerjaan yang tidak melibatkan tenaga atau kekuatan seperti pekerjaan di rumah, pekerjaan industri, guru atau tenaga pengajar, tukang masak dan lain-lain lagi. Hal ini kerana,sifat semula jadi kaum wanita yang lemah lembut, sopan santun, sabar membuatkan mereka tidak dapat menceburi bidang pelerjaan yang lebih lasak .Selain itu, sebahagian wanita masih bekerja dalam bidang informal atu pekerjaan yang tidak memerlukan pengetahuan.Dalam perspektif gender, tenaga kerja perempuan dalam bidang informal diannggarkan ialah 40% perempuan berbanding kaum lelaki sebanyak 60%.

      Seterusnya, ketidaksamaan gender berlaku disebabkan adat dan budaya yang diamalkan dalm sesebuah masyarakat. Kebanyakan adat dan budaya yang diamalkan membuatkan wanita direndahkan martabatnya sehinnga perlu mengikut adat dan budaya yang diamalkan tanpa mendapat persetujuan mana-mana pihak.Sebagai contoh amalan sathi yang diamalkan di India,dimana setiap balu akan dibakar bersama-sama mayat suaminya. Contoh tersebut jelas memperlihatkan kedudukan kaum wanita lebih rendah berbanding kaum lelaki kerana kaum wanita perlu mengorbankan diri mereka bersama mayat suaminya sedangkan mereka berhak untuk terus hidup.Kaum wanita idak boleh mempersoalkan adat dan budaya yang telah sebati dalam masyarakat terus membuat mereka ditindas.

      Seterusnya, ketidaksamaan genderberlakudarisegi peluang pendidikan. Sebagai contoh,seseorang anak perempuan tidak akan diberikan pendidikan untuk bersekolah,walaupun mereka mendapat pendidikan ,namun penddikan yang diterima tidak terlalu tinggi berbanding kaum lelaki.Hal ini berlaku kerana ibu bapa brfikiran dimana anak perempuan tidak perlu untuk mendapat pendidikan yang terlalu tinggi kerana kaum wanita perlu lebih menjaga hal rumahtangga dan mereka akan terikat sebagai isteri dan ibu dalam keluarga..Persepsi negatif  dan segrasi ini menyebabkan wanita tidak mampu meningkatkan tahap pendidikan mereka dan terus beraada pada satu tahap.

      Disamping itu, ketidaksamaan gender berlaku dari segi hak dan kedudukan dalam keluarga.Sebagai contoh, ibu bapa akan memberi layanan yang berbeza terhadap anak lelaki  dan anak perempuan.Anak lelaki akn diberi kebebasan untuk membuat keputusan, hak harta pusaka dan lain-lain lagi.. Dalam kebanyakan keluargan mengamalkan (patrihical) iaitu keutamaan kepada anak lelaki. Hal ini menyebabkan kaum wanita sering tertindas.Ada juga berlaku kahwin paksa,dimana bapa sebagai ketua keluarga berhak menentukan halatuju dan masa depan anak perempuannya termasuk hal perkhawinan.

      Kesimpulannya, ketidaksamaan gender yang berlaku dalam masyarakat perlu dihapuskan.Ketidaksamaan gender juga menyebabkan meningkatnua gerakan-gerakan feminism diperingkat negara mahupun dunia bagi meningkatakan martabat wanita dan hak persamaan gender dari semua segi dan aspek dalam dunia...





















Ketidaksamaan gender,contoh,sebab dan mengapa ianya berlaku...?????

Saturday, 16 November 2013


 

Aku sebagai seorang pelajar budak U..???

Dewasa ini,,kita sering mendengar masalah berkaitan graduan mengaggur saban tahun meningkat.Graduan yang dilahirkan melalui IPTA dan IPTS dengan bakat dan kos yang diceburi masing-masing tidak dapat bekerja dengan kos yang diceburi.Hal ini ditambah sulitkan lagi dengan masalah yang ingin membayar PTPTN.Nanti aku pun kena cari kerja..haaraP-haraP tak meGanggur

Disini saya ingin memberi beberapa tips yang boleh digunapakai oleh graduan2 sekalian bagi mencari kerja...:

  * Sikap memilih kerja perlu dikikis dalam setiap individu supaya menceburi apa-apa sahaja pekerjaan sementara menuggu pekerjaan yang tetap.Dalam buat kerja part-time kita kena jugak berusaha untuk mencari kerja-kerja parmanent. Disini graduan perlulah menggunakan segala kemahiran insaniah yang telah dipelajari di IPTA atau IPTS masing-masing untuk mencari kerja bagi meneruskan kelansungan hidup.

*Usaha tangga kejayaan perlu dijadikan sebagai pedoman hidup.Walaupon kita tak berjaya dalam interview kerja yang kita dapat, tak bermakna kita tak dapat kerja yang lain.

 *Minta bantuan pakar kaunseling atau perkhidmatan kerajaan untuk mencadangkan peluang pekerjaan kepada kita,walaupun ianya tidak bersesuaian dengan jiwa nurani kita..Kerajaan menyediakan skim dana-dana khas bagi belia.Para graduan tu boleh la mencebirkan diri dalam bidang seperti pertanian dan perniagaan macam baju,kek,makanan ringan and whatever yang korang suka untuk menjana pendapatan then boleh la byaq duit PtPtN tuuu....


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DANA BELIA 1MALAYSIA    Dana Belia 1Malaysia yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi peluang kepada anak muda atau golongan belia meningkatkan kreativiti dan potensi diri serta pada masa sama, berkongsi segala-galanya dengan masyarakat. dana itu akan menjadi pemangkin kepada generasi muda untuk menunjukkan kualiti kepimpinan seawal mungkin selari dengan gagasan 1Malaysia. Secara dasarnya, ia adalah satu idea yang perlu kita lakukan sebagai insentif kepada belia menjalankan projek pilihan mereka selagi ia selari dengan tema nasional 1 Malaysia.

PERNIAGAAN
Dalam aspek perniagaan, Program Pembangunan Usahawan Muda (PPUM) adalah juga merupakan satu inisiatif strategik TEKUN Nasional untuk menggalakkan penyertaan lebih ramai golongan muda serta belia untuk mencebur diri dalam bidang usaha niaga dan perniagaan. Bagi melaksanakan program ini dengan lebih tersusun dan berkesan, pihak TEKUN Nasional akan mengenal pasti syarikat-Syarikat yang berpotensi untuk menyediakan peluang-peluang perniagaan (Business Opportunities) kepada para belia yang terlibat dengan program ini.



Syarikat-syarikat ini juga adalah merupakan Syarikat Rakan Strategik kepada TEKUN Nasional yang terlibat dengan Program Rakan Niaga serta Syarikat-Syarikat yang berpotensi dan kukuh yang akan bertindak sebagai pembimbing dan mentor. Menerusi Program ini, TEKUN Nasional dengan kerjasama Syarikat-syarikat Rakan Strategik tersebut akan menyediakan maklumat, peluang-peluang perniagaan, pinjaman modal, khidmat nasihat dan bimbingan, sokongan perniagaan serta jaringan usahawan kepada para belia yang menyertai program ini.


TEKUN Nasional juga akan bekerjasama dengan pihak Kementerian Belia dan sukan bagi menjayakan program ini. Adalah diharapkan semoga dengan pelaksanaan program ini maka lebih ramai golongan muda serta para belia dan golongan siswazah terutamanya dapat mencebur diri dalam bidang perniagaan dan seterusnya menjadi usahawan muda yang berpotensi dan berjaya.



TABUNG EKONOMI BELIA
Skim Tabung Ekonomi Belia (STEB) di bawah Kumpulan Wang Amanah Pembangunan Ekonomi Belia adalah merupakan tabung amanah yang diuruskan oleh Kementerian Belia dan Sukan. Ia bertujuan untuk memberi pinjaman perniagaan kepada golongan belia. Kementerian Belia dan Sukan Malaysia (KBS) berperanan menyediakan dana pinjaman dan melantik institusi kewangan sebagai pengurus dana yang bertanggungjawab untuk memproses, mengeluarkan dan mengutip balik bayaran pinjaman.


SKIM BELIA NIAGA-I
Sementara itu, Skim Belia Niaga-I (SBN) juga disediakan kepada golongan belia. Ia adalah satu program di mana Kementerian Belia & Sukan (KBS) menawarkan pinjaman melalui peruntukan Tabung Dana Kumpulan Wang Amanah Ekonomi Belia kepada belia-belia yang berpotensi di dalam bidang-bidang keusahawanan dan perniagaan terpillih. Tujuan pembiayaan adalah untuk modal kerja (membeli bahan mentah), pembelian peralatan perniagaan, aset tetap atau tapak perniagaan di kalangan golongan belia.



kat mana kerajaan simpan duit banyak-banyak...!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kenichi Ito Breaks His Own Record with a Style of Running Based on The ...


[Video] Larian pelik yang cipta rekod

Ito menunjukkan sijil selepas mencipta rekod baru lari dengan tangan dan kaki di Tokyo

PELARI Jepun memecahkan rekod buku Guiness peribadi  bagi larian 100 meter menggunakan tangan dan kaki.
Kenichi Ito, 30, berjaya menamatkan larian dengan catatan 16.87 saat berbanding 17.47 saat tahun lalu.

Menurut Ito, dia belajar mengenai pergerakan itu melalui buku, video, lawatan ke zoo dan berlatih menggunakan keempat-empat anggota badan itu setiap hari sejak 10 tahun lalu.

"Diharap cara larian ini menjadi acara trek utama kelak," katanya dipetik USA Today

Sementara itu, wakil rekod buku Guiness, Carlos Martinez hadir bagi menyaksikan percubaan sekali gus mengumumkan rekod terbaru itu.
 
 
Sumber
 

Kisah Ayam Tanpa Kepala Hidup Selama 2 Tahun

Mike "seekor ayam"  yang boleh hidup tanpa kepala selama dua tahun dan Mike menjadi terkenal di dunia kerana itu. Mike mula menjadi "Ayam Tanpa Kepala" pada 10 September 1945 setelah dipenggal oleh pemiliknya, Lloyd Olsen dari Fruita, Colorado, yang ingin memasaknya untuk makan malam. Tapi setelah Mike 'dipotong', entah kerana Lloyd memotong bahagian salah atau sebab lainnya, Mike masih tetap hidup.

Bingung, pemilik berubah fikiran dan memutuskan untuk merawat ayam agar kembali sihat. Kemudian, Mike mula cuba mematuk di sekitar untuk makan, dan merawat bulu-bulunya. Namun semua itu sia-sia kerana dia sudah tidak mempunyai kepala. Si pemilik tidak kehabisan akal, ia menyuap Mike dengan biji-bijian dan memberikan minum menggunakan sejenis alat. Olsen membawa Mike ke University of Utah di mana para saintis terkejut melihat dari dekat ayam tanpa kepala.

Menurut mereka , bekuan darah mencegah Mike dari mengalami pendarahan sampai mati selepas kapak Olsen telah memotong pembuluh darah. Telinga kiri MIke juga masih elok dan sebahagian besar batang otak masih elok, cukup untuk menjaga makhluk berbulu ini sihat selama dua tahun berikutnya.

Rupanya refleks ayam terletak pada batang otak mereka yang menjelaskan mengapa Mike masih berusaha untuk mematuk dan bahkan ' berbunyi ' meskipun cacat. Olsen bersumpah untuk menjaganya selama sisa hidupnya, memberinya makan susu dan air dengan jarum suntik.

Mike melakukannya dengan baik, ia bahkan bertambah berat badan. Lima setengah bulan kemudian, Ayam ini menjadi terkenal. Digelar "The Headless Chicken Nugget , " ia mengeliling negara dan orang -orang perlu membayar 25 sen untuk melihat tubuhnya. Pada satu titik, Mike berpendapatan $ 4,500 per bulan dan bernilai $ 10,000 , lebih mahal dari ayam lain pada umumnya.

Selepas dua tahun Mike ditemui mati di bilik hotel , setelah overdos ubat- ubatan terlarang. Selain itu , Mike mati di bilik hotel di Arizona kerana di sebabkan pemiliknya , Olsen tidak dapat mencari alat penitis mata untuk membersihkan kerongkong Mike yang terbuka .


          

Realiti..

Kereta AeroMobil 2.5 Mampu Terbang

Kereta AeroMobil 2.5 Mampu Terbang

Sebuah kereta luar biasa bernama AeroMobil 2.5 mampu terbang dilancarkan oleh sebuah syarikat Slovakia.

Ia dapat mengelakkan berada dalam kesesakan lalu lintas kerana boleh meluncur di udara.

Kereta tersebut mempunyai rangka keluli ringan lapisan karbon dan dua sayap sepanjang 8.2 meter jika berubah menjadi pesawat serta memuatkan dua orang penumpang.

Kelajuan maksimum di atas jalan iaitu 159 km/j manakala ketika terbang iaitu 200 km/j dan boleh terbang hampir 500 kilometer.

Enjin Rotax 912 ULS diguna pakai yang boleh menggunakan petrol yang dijual di stesen-stesen minyak.

Apa Itu GST  ???

Hari ini topik perbincangan hangat di media sosial adalah GST.   Saya pernah membaca sekali lalu saja mengenai GST beberapa tahun dulu tetapi tak berapa faham sangat.  Dulu diwar-warkan untuk dilaksana tetapi ditangguhkan atas beberapa sebab.  Salah satunya sebab pilihan raya.
GST ini akan dilaksanakan juga sama ada setahun ,dua tahun dari sekarang.  Jadi kita kenalah bersedia untuk memahami apa itu GST supaya tak ada salah faham.
contoh barangan
Gambar tiada kaitan – contoh barangan tentera British semasa Peperangan Dunia Pertama
Carian di Portal Rasmi Kementerian Kewangan Malaysia dibawah tajuk Apa dia cukai barang dan perkhidmatan (GST)?
GST adalah merupakan cukai kepenggunaan yang berasaskan kepada konsep nilai ditambah. Ianya dikenakan ke atas barang dan perkhidmatan di setiap peringkat pengeluaran dan pengedaran dalam rantaian pembekalan termasuk barang dan perkhidmatan yang diimport.
Faham?
Saya kurang faham.
Kemudian saya baca laman web rasmi Jabatan Kastam Diraja Malaysia dibawah tajuk Memahami CBP ( Cukai Barang dan Perkhidmatan )
CBP dilevi dikenakan dicaj ke atas pembekalan barang dan perkhidmatan yang dibuat dalam menjalankan atau meneruskan perniagaan di Malaysia oleh orang kena cukai. CBP juga dikenakan ke atas pengimportan barang dan perkhidmatan.
Pembekalan bercukai adalah pembekalan yang berkadar standard atau berkadar sifar. Manakala pembekalan dikecualikan dan di luar skop bukan pembekalan bercukai. CBP akan dilevi dan dikenakan pada kadar yang dicadangkan 4% ke atas nilai pembekalan.
Garu-garu kepala yang rambutnya dah memutih.  Saya baca beberapa pandangan dan pendapat kawan-kawan, lagi jadi bercelaru.
Sebagai pengikut ( follower)  Norman_G  dan pembaca tegar oskortos.blogspot.com ( siap rekemenkan suami dan anak-anak suruh baca)  , saya berharap isu  GST akan dibincangkan lebih detail dengan bahasa yang lebih mudah bukan bahasa berprofil tinggi  oleh beliau.
Rakyat marhaen macam saya ni , wanita lewat usia memang susah nak hadap istilah bombastik fantastik tu.
Selepas membaca entri GST di blog oskortos, fahamlah saya sedikit, walau pun tidak banyak .  Antara point penting yang perlu diberi perhatian adalah
  • GST ialah  ’Goods and Services Tax’ atau cukai barangan dan perkhidmatan .
  • Selama ini kita dikenakan SST iaitu ‘Sales tax and Service tax’ atau cukai jualan dan cukai perkhidmatan.
  • GST ini akan mengantikan SST.
  • SST ini biasanya kita nampak pada bil Astro, bil telekomunikasi, internet, McD, Pizza atau KFC ( sila kembalikan hot & spicy , kami tak suka kpop) pada kadar 6% untuk cukai perkhidmatan (service tax) dan 10% untuk cukai jualan (sales tax).
  • GST yang dicadangkan  adalah pada kadar 4%  iaitu  lebih rendah daripada SST .
  • GST belum dikenakan  lagi atau belum menjadi akta,  masih peringkat mengubal.

Ingin Kurangkan Bil Elektrik Anda? Klik Disini!
Ketahui Amalan Orang Murah Rezeki! Klik Sini!
Apa bezanya GST dan SST?
  • GST merangkumi segala jenis barangan dan perkhidmatan yang ada termasuk barangan yang diimport.  Cukai GST ini dikutip setiap kali transaksi berlaku. ( Yang ni saya tak berapa faham)
  • SST pula kebiasaannya dikenakan kepada pelanggan yang membeli barangan daripada kedai/peruncit dan terdedah kepada cukai berganda dan tidak menyeluruh.
  • GST  untuk setiap barangan dan perkhidmatan kecuali ke atas barangan seperti makanan asas beras, gula, tepung, pengangkutan awam  dan juga ubat-ubatan.

Setakat ni saya dah faham konsep GST ni.  Jom kita sambung sikit lagi…
Kesan GST
  • Ada barangan yang akan meningkat harga dan ada yang akan turun sedikit
  • Cukai yang turun adalah cukai yang selama ini kita kena bayar  6%  seperti bil Astro, McD dan telekomunikasi.
  • Barang yang dulu tak ada cukai seperti barangan elektrik dan komputer akan dikenakan cukai 4%.  Nampaknya macam ada banyak barang yang akan naik!
  • Cukai akan lebih banyak dikutip.
OK, fahan setakat ini.  Sebelum kita melihat GST ini secara lebih jauh, kena faham tu apa itu GST.

resit GST
Kenapa nak tukar SST kepada GST ? Baik ke GST ni berbanding SST ? Betul ke Tesco dah kenakan GST seperti yang dihebohkan di Facebook ?