Showing posts with label makanan sedap. Show all posts
Showing posts with label makanan sedap. Show all posts

Tuesday, 23 December 2014

Koleksi Bubur

Resepi Bubur Kacang Merah

Bahan-Bahan:

Kacang merah ~ rendam dlm 2 jam
Gula merah
Gula
Santan/susu
Daun pandan
Secubit garam
Air untuk merebus kacang

Cara Membuatnya:

1. Kacang merah direbus sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan santan atau susu bersama daun pandan.
3. Masukkan gula dan gula merah secukup rasa dan secubit garam.
4. Didihkan sebentar. Sedia dihidang.

*Utk rasa yg lebih enak, masukkan bubur ke dlm mangkuk, kemudian letaklah sedikit santan pekat yg telah dicampur dgn sedikit garam.

Sumber: ResepiRaidah

Koleksi Bubur

Resepi Bubur Jagung

Bahan-Bahan:
 5 tongkol jagung manis - hiris nipis untuk ambil jagung nyer jeSatu kotak santanSatu tin susu cairDaun pandanSagu - di masak siapGula - sesedap rasaAir - ikut suka
Cara Membuatnya:
1. Rebus jagung yang dihiris nipis2 tu hingga masak. Letak air ye.
2.
Kat periuk lain masak sagu.
3.
Masukkan santan, susu cair, air, daun pandan ke dalam periuk jagung (bila dah masak).
4.
Masak semua tu. Bila sagu dah masak cantik, masukkan sagu dalam periuk jagung jugak.
5.
Bila dah mendidih, masukkan gula, lepas tu rasa.
 Sumber: MenuOrangKampung

Koleksi Bubur

Resepi Bubur Pulut Hitam

Bahan-Bahan:

2 cawan pulut hitam, cuci dan rendam 3 - 4 jam
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
Secubit garam

Cara-Membuatnya:

1. Rebus pulut hitam dengan air yang banyak hingga betul2 kembang. (mat guna pressure cooker je, ambil masa dalam 20 minit untuk kembang).
2. Tuang 3/4 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan pekat. Asingkan. Tuang pula 800ml air dan ramas, perah untuk santan cair.
3. Bila pulut hitam tadi kembang, tuang santan cair. Masukkan gula, daun pandan dan garam, masak hingga mendidih sambil terus dikacau hingga masak.
4. Untu Menghidang: Ceduk bubur pulut hitam dalam mangkuk, kemudian tuang satu camca besar pati santan sebelum menghidang.

Sumber: SitiDelima

Koleksi Pelbagai Resepi Bubur Manis

Resepi Bubur Kacang Hijau

Bahan-Bahan:

  • Kacang Hijau - direbus bersama air sehingga empuk
  • Gula Hitam - agak2 sendiri, kalau yg suka manis boleh lah lebihkan
  • Santan - agak2 sendiri, nak cair or pekat
  • Sedikit halia - Optional, gunakan daun pandan pun ok, halia bagus sebab buang angin
  • Garam - secukup rasa

Cara-Membuatnya:

  1. Setelah kacang empuk, halia or daun pandan, gula, santan dan sedikit garam.
  2. Kacau hinggalah sebati dan sedap rasa, sesiapa yg suka durian, bolehlah masukkan durian sekali, jadilah bubur kacang hijau durian.
  3. Jangan terlalu pekat, nanti bila sejuk, kuah nye meresap kat kacang, jadi pekat pulak. Bila rebus kacang tu bila dah empuk, sebelum masukkan bahan-bahan yg lain, tambahkan sedikit lagi air supaya ade kuahnye.
  4. Senang kan, 1st time moralle buat bubur kacang, menjadi pulak tu, sedap, di letak dalam peti ais, makan sejuk-sejuk lagi sedap 
Sumber: MyResipi

Makanan Western Mudah Untuk Dibuat Di Rumah

Resepi Chicken Chop

Bahan untuk ayam:

2 keping daging ayam, dibuang tulang dan diketuk isinya
1 biji telur, dipukul sedikit
½ cawan tepung jagung minyak secukupnya untuk menggoreng 


Bahan untuk perap:
 
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar jus limau
½ sudu teh garam
½ sudu the serbuk lada hitam
½ sudu teh soda bikarbonat 


Bahan untuk sos:
 
250 ml stok ayam
¼ sudu teh garam
¼ sudu teh serbuk lada putih
1/8 sudu teh serbuk lada hitam
¼ sudu teh garam
1 sudu besar sos tiram
½ sudu besar sos Worcestershire
½ sudu teh kicap cair beberapa titis kicap pekat
1 biji bawang besar, didadu kecil
1 sudu besar bawang putih, dicincang halus
½ sudu besar tepung gandum 


Cara-Membuatnya:
 
  1. Daging ayam diperap dengan bahan-bahan perapan dan disimpan dalam peti sejuk selama beberapa jam atau sebaiknya semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali.
  3. Celup daging ayam yang telah diperap kedalam telur dan salut dengan tepung jagung.
  4. Goreng isi ayam tersebut sehingga garing dan berwarna kekuningan. Hidangkan di pinggan.
  5. Panaskan sedikit minyak di kuali dan masukkan bawang putih yang telah dicincang.
  6. Bila ia sudah naik bau masukkan pula bawang besar yang telah didadu.
  7. Goreng sehingga bawang layu dan naik bau.
  8. Masukkan tepung dan goreng sekejap.
  9. Kemudian masukkan pula serbuk lada putih, serbuk lada hitam, garam, sos tiram dan Worcestershire, kicap cair dan kicap pekat juga stok ayam.
  10. Reneh kuah ini sehingga ia memekat.
  11. Kemudian boleh tuang sos ini diatas chicken chop dan sebaiknya hidangkan panas.
  12. Hidangkan juga lauk sampingan seperti coleslaw, baked beans, mash potato atau kentang goreng.
  13. Jika kuah tidak memekat boleh tambah 1 sudu besar tepung gandum dan kacau rata sehingga ia memekat.
  14. Sebaiknya gunakan serbuk lada hitam yang kasar-kasar jadi lebih terasa. 
Sumber: Resepi.iLuvIsam 


Resepi Lamb Grill Black Pepper

Bahan-Bahan:

  • 500gm daging slice/2 keping daging
  • 2 sudu marjerin/butter
  • skit garam dan blackpepper
  • BHN SOS BLACK PEPPER
  • 1/2 sudu black pepper
  • 1 sudu mentega
  • 1 kuib ayam
  • sebatang saderi-dicincang
  • sebiji bawang besar- dicincang
  • 2 cwn air (hana tmbh susu segar skit.. x nk pon tkpe)
  • 2 sudu tepung gandum
  • 2 sudu kicap 2 sudu sos tiram
  • garam skit
  • BHN MACARONI / COLESLAW
  • segengam macaroni - direbus dan ditos
  • segenggam mix vagetable - direbus dan ditos
  • 2 sudu mayonis 2 sudu yogurt plain
  • sesudu air lemon 
  • BAHAN MASHED POTATO
  • 5 biji kentang - direbus dahulu dan lenyekkan
  • 1/2 cwn susu segar - kurangkan klu tk nak lembik sgt. 2 sb butter, garam dan lada hitam sedikit
  • sos black pepper/gravy
  • BAHAN SAMPINGAN
  • kentang goreng
  • 2 batang asparagus/brokoli - direbus dgn sedikit garam dan toskan
  • sebiji tomato- dihiris

Cara Membuatnya:

  1. Gaulkan daging ngan skit garam dan blackpepper .perap sebentar kemudian grill la ngan marjerin/butter smpai masak. kalau ade sos steak leh la di sapukan atas daging tuh.. dan balik2kan sampai masak.
  2. Utk buat sos black pepper/gravy - masukkan air, bwg,btg saderi,..rebus hingga didih dan toskan.Campurkan air rebusan td dgn mentega,kiub ayam,kicap,sos tiram,black pepper,garam dan tepung yg dicampur dgn sedikit air utk memekatkan sos.masak hingga didih dan pekat.
  3. Utk buat macaroni - campurkan bhn rebusan ( macaroni,mix vagetable) mayonis,yogurt dan air lemon. Gaul hingga sebati.perasakan ngan garam.
  4. Utk mashed potato plak - lenyekkan kentang dan masukkan butter. kemudian susu segar dan tmbhkan lada itam dan garam skit. cedokkan dan curahkan sos black pepper/gravy td.
  5. Hidangkan dengan kentang goreng,brokoli dan asparagus. hana wat gak chicken chop coz my kids tk mkn daging. 
Sumber: MyResepi 
 
 

Resepi Baked Macaroni Cheese

Bahan-Bahan:

2 cups uncooked macaroni
75g butter (5 table spoon)
3 table spoons all purpose flour
1 tea spoon salt
2 cups of milk
2 cups of shredded cheddar
1/4 cup of prossed cheese (velveeta) *mozarella + parmesan mix together pon boleh...
2 table spoon dry bread crumbs
1 table spoon butter
pepper

Cara Membuatnya:

masak macaroni mengikut arahan.
pastu, pakai saucepan cairkan butter, masukkan all purpose flour, garam ngn pepper
kacau sebati..
pastu, masukkan susu..
biarkan mendidih, teruskan mengacau selama 2 minit ataupon
sehingga pekat..
kecikkan api,
masukkan masukkan segala cheeses tadi dan kacau sampai cair.
toskan macaroni yg telah dimasak mengikut arahan tadi,
masuk kan kedalam bekas pembakar.
kemudian, masukkan cheese yg dah dimasak bersama2 bahan2 yg telah disebutkan tadi...
gaul sehingga rata...
cairkan satu sudu butter dan campurkan serbuk roti..
pastu, taburkan kat atas macaroni tu. 
dah boleh bakar dengan suhu 375 F (190 C) selama 30 minit sehingga coklat keemasan

Sumber: dauzshanley 
 
 

Resepi Baked Meatball

Bahan-Bahan:
  • Untuk meatballs
  • 500 gm daging lembu kisar
  • 1/2 teaspoon serbuk jintan manis
  • 1/2 teaspoon serbuk ketumbar
  • 1/2 teaspoon serbuk cili
  • 2 genggam breadcrumbs
  • 1 telur
  • 1 tablespoon daun oregano kering/fresh
  • 1 tablespoon daun rosemarry dicincang - xde
  • garam
  • 1 teaspoon serbuk blackpepper
  • Untuk tomato sos
  • 1 tin tomato cincang
  • 1 biji bawang besar di cincang
  • 1 bawang putih dicincang
  • 1 teaspoon daun oregano kering
  • garam
  • Untuk dibakar
  • mozarella cheese
  • grated parmesan
Cara-Membuatnya:
  1. Sediakan meatballs: Campur semua bahan dalam bekas besar. Gaul sebati. Bentuk2 kan meatballs sebesar bola tenis sehingga habis. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak (kite guna dlm 5 camca besar) dan goreng semua meatballs sekaligus. Goreng lebih kurang 5 minit on all sides.
  2. Sediakan sos tomato: Panaskan sedikit minyak dlm kuali/periuk. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tomato, oregano dan garam. Gaul sebati dan biarkan mendidih. Tutup api.
  3. Pindahkan sos tomato ke dalam bekas yang sesuai untuk di masukkan dalam oven. Susun meatballs di dalam sos tomato tersebut dan taburkan mozarella dan grated parmesan cheese di atasnya. Bakar pada suhu 220′C selama lebih kurang 15 minit atau sehingga bahagian atas nya bewarna kekuningan. Siap
  4. *Saya letak spaghetti dulu pastu curah sos tomato, susun meatballs, tabur mozarella dan grated parmesan kemudian bakar suhu 220C selama 20 minit. 
Sumber: asmaradayana 
 

Koleksi Pelbagai Resepi Masakan Daging

Resepi Daging Masak Hitam 

 

Bahan-Bahan:
  • 1 kati daging - dihiris dan direbus dengan kicap (air rebusan jangan dibuang)
  • 1/2 cawan kicap manis (kicap kipas udang)
  • 3 sudu besar cili kering kisar (kalau nak pedas lagi, boleh tambah)
  • Bunga lawang, kulit kayu manis dan buah pelaga
  • Asam keping
  • 3 sudu besar jintan manis*
  • 3 sudu besar jintan putih*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 4 ulas bawang merah*
  • halia* (* dikisar - sebhgan digaul dengan daging dan lebihan untuk tumis)
Cara-Membuatnya:
  1. Daging direbus dengan kicap. Air rebusan jangan terlalu banyak sebab daging keluarkan air 
  2. Bila daging dah empuk, toskan dan gaulkan dengan sedikit bahan kisar dan goreng sikit.
  3. Ketepikan daging tadi dan tumis pula bahan kisar lebihan tadi. 
  4. Masukkan cili kering kisar dan kacau sebati.
  5. Masukkan pula air rebusan tadi dan juga daging dan gaul rata.
  6. Masukkan asam keping, bunga lawang, kulit kau manis dan buah pelaga.
  7. Masukkan kicap jika nak nampak lebih hitam lagi.
  8. Biarkan mendidih sekejap dan kuah agak pekat. 
  9. Bolehlah diangkat dan dihidang dengan nasi putih atau nasi minyak.

    Resepi Daging Goreng Kunyit 

     

    Bahan-Bahan:

    300 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan
    1 inci kunyit hidup*
    2 ulas bawang putih*
    1/2 inci halia*
    1 biji kentang, kupas, potong dadu kasar2 dan rendam
    1 biji bawang besar, hiris kasar
    1 biji lada merah, hiris
    1 biji lada hijau, hiris
    1/2 cawan air
    2 camca besar minyak masak
    Garam dan gula secukup rasa

    Cara Membuatnya:

    1. Daging digaul dengan bahan tumbuk lumat hingga rata, perap selama 1 jam (seeloknya siapkan sebelum anda masuk tidur). Kentang tadi digoreng (toskan dahulu) hingga keemasan. Angkat dan toskan.
    2. Panaskan kuali, masukkan daging tadi, kacau dan tuang air. Bila mendidih, kecilkan api dan masak hingga daging lembut. Masukkan minyak masak, gaul rata dan biar daging sedikit garing.
    3. Tambah kentang, hirisan bawang, hirisan cili hijau/merah dan perasakan dengan garam dan secubit gula. Kacau rata dan masak hingga bahan2 tadi layu sedikit. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
     
    Sumber: TiffinBiru
     

    Resepi Daging Rendang 

     

    Bahan-Bahan:

    • 1kg daging- potong kecik-kecik
    • 2 peket kecik rempah kurma
    • 1/4 cawan kerisik
    • 1 biji kelapa-ambik santannya
    • garam
    • gula melaka / gula
    • sedikit air asam jawa
    • ****BAHAN KISAR**
    • 2 labu bawang besar
    • 5 ulas bawang putih
    • 5 batang serai
    • 1-1/2cm halia
    • 1-1/2cm lengkuas
    • 15-20 biji cili kering
    • ***BAHAN MAYANG ***
    • 3 helai daun limau purut
    • 1 helai daun kunyit

    Cara- Membuatnya:

    1. Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau.
    2. Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
    3. Masukkan daging, kacau rata. Biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan santan.
    4. Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa, garam dan gula.
    5. Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata.
    6. Akhir sekali masukkan daun yang dimayang, biarkan sehingga kuah agak pekat.
    7. PERHATIAN: Masak dengan api perlahan. 
     
    Sumber: MyResepi

     

     

Resepi Mudah Nasi Serai Ayam Bakar Madu

Resepi mudah dengan bahan-bahan simple. Untuk nasi, dari Resepi Asas Nasi Special. Ayam pula dibakar guna oven je. Takyah susah-susah cuci dapur, tak ada yang terpecik tertumpah :p

Ayam bakar madu setengah ekor. Sihat dan sodap ;)~

Untuk nasi, klik pada Resepi Asas Nasi Special. Cuma perlu tambah, 1 batang serai yang telah diblend dan 1 batang serai yang telah diketuk.
 
Nasi serai hias dengan kismis dan salad, amatur style ;)
 
Untuk ayam pula caranya mudah sangat. Perap saja ayam dengan bahan-bahan yang disenarai dibawah dalam sejam dua. Kemudian masuk oven dan bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 30 minit. Keluar dan hidangkan.

Bahan-Bahan;

- 1/2 Ekor Ayam
- 3 Sudu Kicap
- 5 Sudu Madu
- 1 Sudu Rempah Soto Mak Siti
- 1 Sudu Minyak Masak 
- 1 Sudu Sos Tomato
- Sedikit Lada Hitam
- Sedikit Garam

Nasi serai dan ayam bakar madu ni sedap dimakan bersama acar timun atau kubis goreng bersama air asam atau sambal ala-ala nasi ayam tu. Yummy ~
 
Sumber:  http://buatwanita.blogspot.com

Ice Blend Coklat Milo Home Made

Last time dah story Buat Ice Blend Guna Blender. Kali ni buat ice blend guna Dessert Maker pula. Rasanya sama aja. Cuma tekstur berbeza. lagipun guna Dessert Maker ni tak perlu campur air bila nak dikisar.

Sedap diMinum semsa panasa


Hanya perlu bancuh air milo, atau bancuh susu dengan serbuk koko dan gula, atau pun guna je air kotak coklat. Masukkan dalam plastik ais krim Malaysia. Bekukan semalaman. Esoknya, buka plastik tu, masukkan dalam Dessert Maker dan kisar.

Taburkan milo diatasnya. Kalau ada whipped cream lagi syok~