Tuesday, 23 December 2014

Koleksi Bubur

Resepi Bubur Kacang Merah

Bahan-Bahan:

Kacang merah ~ rendam dlm 2 jam
Gula merah
Gula
Santan/susu
Daun pandan
Secubit garam
Air untuk merebus kacang

Cara Membuatnya:

1. Kacang merah direbus sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan santan atau susu bersama daun pandan.
3. Masukkan gula dan gula merah secukup rasa dan secubit garam.
4. Didihkan sebentar. Sedia dihidang.

*Utk rasa yg lebih enak, masukkan bubur ke dlm mangkuk, kemudian letaklah sedikit santan pekat yg telah dicampur dgn sedikit garam.

Sumber: ResepiRaidah

2 comments:

  1. Yer..rahsia lemak bubur mcm ni adalah GARAM tu..sedikit tapi beri perbezaan besar.

    Salam kenalll..

    jemput ler ke blog saya #projek2ribu

    ReplyDelete