Tuesday, 23 December 2014

Firaun moden perkuda interpol tahan Pengerusi persatuan ulama' duniaBumi perjuangan Islam tidak pernah sunyi dengan dentuman fitnah dan kebencian musuhnya . Notis penangkapan tokoh modernisasi islam Dr Yusuf Qardawi ini, melambangkan betapa risaunya seteru islam akan kelantangan hujah dan ketajaman mata pena seorang ulamak berjiwa haraki.

Meneliti sirah perjuangan, menunjukkan pejuang islam tidak disediakan bantal empuk dalam episod perjuangan. Pasti dan mesti akan dihujani ancaman fitnah, juga halangan demi halangan demi menghalang mentari kebenaran sampai pada jiwa masyarakat. Begitulah sikap firaun moden senantiasa menggegarkan otak mereka mencari helah menangkap pembawa panji agama.

Lihatlah tokoh Mujaddid Islam imam Hassan Al banna, diberi tekanan dan tohmahan akhirnya beliau ditembak pada 12 Februari 1949. Malah beribu ribu pengikutnya dihumban ke dalam jeriji penjara . Tidak dilupakan juga Ustaz Abu Bakar Al Baqir pengasas hizbul Muslimin di Malaysia, gerakan Islam yang difitnah dan dikatakan bahaya daripada gunung oleh penjajah. Akhirnya Ustaz Abu Bakar Al baqir dipenjara selamat 4 tahun 3 bulan. Begitu juga kisah pejuang Islam yang lain, sentiasa berhadapan dengan mehnah dunia yang penuh dengan kezaliman.

Maka saya menyeru kepada semua muslimeen yang masih punya kerdipan Iman. Pertahankanlah mutiara Islam alaf ini, dr yusuf qardawi seorang ulamak yang sentiasa memberi nafas segar kepada kefahaman agama. Fatwanya selalu diambil sebagai rujukan semasa. Jangan biarkan mutiara ini dicalar oleh tangan- tangan pembenci.

Tanpa ragu lagi semua pertubuhan Islam perlulah mengecam sekeras - kerasnya tindakan interpol ini. Kerajaan Malaysia juga perlu memberikan kenyataan yang jelas mempertahankan Dr Yusuf Al Qardawi yang pernah mendapat pengiktirafan daripada kerajaan Malaysia sendiri, sebagai tokoh maal hijrah peringkat antarabangsa pada tahun 2009.Ulamak itu pewaris nabi. Doakan semoga mereka sentiasa dilindungi.
 
CATATAN
Ahmad Rifhan Mujaddid
Tahun 2, Fakulti Sains
Aktivis Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya ( PMIUM )

PMIUM | Inspirasi Bersama

1 comment:

  1. Salam perkenalan dari mamamyja. Oh yer ker.. hehe

    ReplyDelete