Sunday, 11 January 2015

Face is Your Assets MEN..!!!

Anda harus lebih prihatin dalam menjaga kebersihan wajah agar kelihatan segar sentiasa. Hanya empat tip di bawah ini boleh membantu anda untuk mendapatkan wajah yang sempurna tanpa sebarang celaan.
 


1. Membersih

Ini merupakan asas dalam penjagaan wajah. Bukan sekadar membersihkan, tetapi anda harus mengenali kulit wajah anda. Kulit lelaki berbeza dari kulit wanita kerana lelaki mempunyai liang roma yang lebih besar dan kelenjar sebum yang sangat aktif.
Jangan sesekali membersihkan wajah anda dengan menggunakan sabun buku badan kerana akan menyebabkan kulit wajah semakin kering.
Minyak yang terdapat di muka amat bagus tetapi jika dibiarkan berlebihan akan menyebabkan liang roma tersumbat dan mendatangkan gejala jerawat. Sekurang-kurangnya basuhlah wajah anda menggunakan produk wajah yang sesuai walaupun sekali sehari.
 

2. Scrub

Dalam seminggu rajin-rajinkan diri anda melakukan scrub di muka untuk menanggalkan sel-sel kulit mati. Jika anda konsisten dengan kebaikan scrub, pasti dapat lihat kesannya di wajah anda.
 
3. Pelembab

Bercukur setiap hari bakal menyebabkan kulit di wajah anda semakin kering kerana wajah kehilangan bahan semula jadi yang melembapkan kulit. Oleh itu, penggunaan pelembap di wajah amatlah digalakkan bagi mengembalikan semula kelembapan di wajah anda. Kesannya, tiada lagi kesan sel-sel kulit mati yang kelihatan di muka.
 

4. Awasi Lingkaran Bawah Mata

Terdapat satu kawasan wajah yang jarang disentuh lelaki, bawah mata. Tahukah anda bahawa lelaki mudah mendapat ‘eyeback’ (lebam di bawah mata) kerana tekanan harian? Akibat kurangnya penjagaan di sekitar ini membuatkan kedut-kedut mula kelihatan lebih cepat dari tempoh sepatutnya. Dengan penggunaan krim mata yang sesuai mampu mengurangkan lebam di bawah mata.5. Cukur jambang dan misai

Misai dan jambang merupakan aset yang terpenting bagi golongan lelaki. Hal ini kerana, ianya melambangkan kejantanan dan kemaskulinan lelaki apabila seseorang lelaki itu mempunyai jambang atau misai. Namun, kamu perlulah pandai menjaganya. Sekurang-kurang pastikan misai atau jambang yang dipelihara dicukur sekurang-kurang 1 minggu sekali bagi yang lambat tumbuh manakala 3 hari sekali seminggu bagi yang cepat tumbuh. Gunakan krim pencukur bagi mengelakkan kulit anda terluka semasa mencukur

.Gunakan pisau cukur yang mempunyai mata berlapis. dan tentunya mata pisau nya bisa mengikuti lekuk lekuk bagian tubuh yg hendak akan di cukur Selain mudah, ini juga lebih menguntungkan dibadingkan dengan menggunakan pisau cukur bermata tunggal. Penggunaan pisau ini akan menjadi lebih lancar kerana stiap lengkung tubuh dapat dicapai olehnya. Dengan kemajuan teknologi, berbagai bentuk pisau cukur telah di buat, Hanya kebijaksanan anda untuk memilih pisau yang sesuai.
 
Jangan bercukur dalam keadaan kulit kering. Anda patut menggunakan pelembap yang sesuai. Kompenon glycerin yang tedapat dalam losyen ini dapat menutup pori-pori dan melembapkan segala rambut atau bulu. Kulit yang kasar akan berisiko mendapat luka. Anda boleh memilih pelemap jenis krim atau buih
 
 

PERLU ANDA ELAK

• Memicit jerawat kerana kotoran yang kuman yang ada di bawah kuku bakal memberikan impak lebih negatif di wajah anda. Darah dan cecair jernih yang keluar selepas anda memicit jerawat sebenarnya satu tanda anda harus berhenti memicit . Kulit anda memerlukan penyembuhan semula jadi dengan kaedah pembersihan wajah yang betul.
 
• Elakkan bercukur dalam keadaan kering. Ini menyebabkan kulit anda luka, kering serta gatal. Dalam masa yang sama akan meninggalkan parut yang banyak.
 
• Menyentuh wajah dengan jari mahupun barang peribadi seperti telefon, pensel dan sebagainya. Perbuatan menyentuh tanpa disedari akan menyebarkan beribu bakteria di muka anda. Ubah amalan ini dari sekarang bagi memperoleh wajah yang sihat serta licin daripada sebarang noda.

No comments:

Post a Comment