6 Jenis Teh Sihat Mesti Cuba
Darjeeling
Berita baik buat penggemar minuman teh kerana teh bukan sekadar
penghilang dahaga tetapi mendatangkan banyak manfaat. Di sebalik teh
yang biasa anda minum, jom ketahui jenis-jenis teh lain yang jarang
diminum tetapi turut mempunyai kebaikan luar biasa. Mungkin lepas ini,
anda boleh selang-seli minum teh mengikut jenis kegemaran.
Darjeeling
Rasa teh ini bergantung pada musim ketika daun yang dipilih. Darjeeling
mempunyai pelbagai rasa bermula dari rasa sedikit astrigen pada musim
bunga, mempunyai rasa kuat dan rasa buah pada musim panas dan rasa
ringan pada musim luruh. Kajian juga mengatakan bahawa teh hitam seperti
Darjeeling ini mampu membantu mengurangkan risiko diabetes tahap kedua.
Suhu kepanasan air: 200-212°
Tempoh rendam: 3-5 minit
Pu-erh
Teh penyembuhan zaman purba ini mengalami satu proses penapaian dalam
tempoh yang lama untuk mendapatkan satu rasa yang enak, bersifat 'malty'
dan merangsang bakteria yang baik untuk kesihatan. Kajian turut
berpendapat teh pu-erh mampu membantu mengurangkan risiko penyakit
kardiovaskular yang menjadi punca kepada obesiti dan kenaikan gula dalam
darah.
Suhu kepanasan air: 200-212°
Tempoh rendam: 3-5 minit
White
Daun teh putih kurang diproses berbanding teh daun hitam, hijau atau
oolong. Menurut pengasas dan juga CEO Numi Organic Tea, Ahmed Rahim, teh
ini mempunyai rasa halus seperti kesegaran aprikot. Malah kajian juga
mendapati, teh putih mampu membantu mencegah kulit yang berkedut dan
menggeleber.
Suhu kepanasan air: 170-185°
Tempoh rendam: 2-3 minit
Oolong
Teh oolong mengalami prosis dioksida atau dikeringkan, dicampur teh
hijau atau teh hitam untuk menghasilkan rasa yang hebat. Teh oolong
boleh dihasilkan daripada rasa ringan kepada rasa banyak susu dan kaya
madu. Teh oolong mengandungi satu sebatian yang boleh membantu
menukarkan lemak kepada tenaga.
Suhu kepanasan air: 170-190°
Tempoh rendam: 2-3 minit
Hibiscus
Ramai yang mengganggap ia bukan sejenis teh tetapi anda boleh
mendapatkannya di pasaran dengan nama Hibiscus Tea. Mungkin anda lebih
mengenali dengan panggilan teh roselle, bukan? Buah roselle terkenal
dengan rasa buahnya yang masam, berwarna seperti magenta gelap dan kaya
dengan sumber vitamin C. Minuman teh yang berwarna merah jambu ini mampu
membantu mengurangkan tekanan darah sistole. Kajian ini telah
dibuktikan menerusi terbitan Journal of Nutrition.
Suhu kepanasan air: 212°
Tempoh rendam: 4-6 minit
Rooibos
Teh ini diperbuat daripada satu herba yang tumbuh secara eksklusif di
Afrika Selatan. Teh rooibus kaya dengan rasa vanila semulajadi. Menurut
kajian dari University of Stellenbosch, kandungan tisane bebas kafein
ini bersifat antioksidan yang mampu membantu merendahkan tahap hormon
stres kortisol.
Suhu kepanasan air: 212°
Tempoh rendam: 4-6 minit
INFO :
Teh pertama kali ditemukan pada tahun 2737 sebelum masehi oleh
seorang maharaja China bernama Shen Nung. Suatu hari, daun teh dari
tanaman teh yang ada di kebun milik Shen Nung telah jatuh ke dalam air
panas yang sedang dimasaknya. Apabila daun teh tersebut jatuh di dalam
air panas, aroma sedap yang terhasil membuatkan Shen Nung tergoda untuk
meminumnya. Bukan saja aroma yang wangi tetapi rasanya yang sedap dan
sedikit pahit telah membuatkan Shen Nung merasa segar. Shen Nung yang
juga handal dalam seni perubatan percaya teh mempunyai khasiat dalam
penyembuhan. Teh kemudian berkembang sehingga ke Jepun dan Eropah.
No comments:
Post a Comment