Resepi Bubur Pulut Hitam
2 cawan pulut hitam, cuci dan rendam 3 - 4 jam
1 biji kelapa parut
2 1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
Secubit garam
Cara-Membuatnya:
1. Rebus
pulut hitam dengan air yang banyak hingga betul2 kembang. (mat guna
pressure cooker je, ambil masa dalam 20 minit untuk kembang).
2.
Tuang 3/4 cawan air dalam kelapa parut, ramas dan perah untuk santan
pekat. Asingkan. Tuang pula 800ml air dan ramas, perah untuk santan
cair.
3.
Bila pulut hitam tadi kembang, tuang santan cair. Masukkan gula, daun
pandan dan garam, masak hingga mendidih sambil terus dikacau hingga
masak.
4. Untu Menghidang: Ceduk bubur pulut hitam dalam mangkuk, kemudian tuang satu camca besar pati santan sebelum menghidang.Sumber: SitiDelima
No comments:
Post a Comment